Dilimizin Zenginlikleri Projesi

11.12.2023 433

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin tarafından başlatılan "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.

Dilimizin Zenginlikleri Ortaöğretim Eylem Planı:

dilzenginlik_eylem_plani_lise.xlsx

İlimizde yapılması planlanan etkinlik ve yarışmalara ulaşmak için:

14-12-2023

KASIM AYI ETKİNLİKLERİMİZ

1- Okul panosunda Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Türk edebiyatının en güzide eserleri, Türk klasikleri, öğrencilerimize tanıtıldı. Sınıf panolarında eylem planında yer alan Safahat, Yunus Emre Divanı, Divanü Lügati't-Türk, Kutadgu Bilig ve divan şiirinin önemli temsilcilerine yer verildi.

2- "Bilen Oturur" etkinliği çerçevesinde klasik eserlerimiz sınıf tahtasına yazıldı, ayağa kalkan öğrencilerimizden bu eserlerin kimlere ait olduğu soruldu. Cevabı bilen öğrencilerin oturması istendi.

Yapılan etkinlik ile eser-yazar eşleştirmesi daha kalıcı ve eğlenceli bir hale dönüştürüldü.

" Bilen Oturur " etkinliğinin ikinci aşamasında kelimelerin eş anlamlarının bulunması istendi.

14-12-202314-12-202314-12-202314-12-2023

ARALIK AYI ETKİNLİKLERİMİZ

1- Mehmet Akif Ersoy' u Anma Haftası münasebetiyle Safahat'tan sözlerin ve şiirlerin yer aldığı okul panosu düzenlenmiştir. Milli Şairimizin sanat anlayışı, düşünce yapısı, dili kullanma yeteneği öğrencilerimize  tanıtılmıştır.

2- "Sözlük Zenginliktir" etkinliği kapsamında "Safahat " sözlüğü okulumuzun web sitesinde paylaşılmış ve öğrencilerimizin sözlükten yararlanmalarına yardımcı olunmuştur.

safahatsozluk.pdf

3-" Asım'ın Neslinin Safahat ile Buluşması" etkinliği  çerçevesinde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve eserleri öğrencilerimize tanıtıldı. Etkinlik kapsamında Çanakkale Şehitlerine, Bülbül, Küfe, Zulmü Alkışlayamam ve Uyan şiirleri öğrencilerimize dinletildi.

22-12-202322-12-202322-12-202322-12-2023

OCAK AYI ETKİNLİKLERİMİZ

1- Divanü Lügati't-Turk ile ilgili okulumuzda deneme yazma yarışması düzenlenmiştir.9/A sınıfı öğrencilerinden Ömer Faruk Şimşek deneme yazma yarışmasında birinci seçilmiştir ve il genelinde düzenlenen Divanü Lügati't-Turk deneme yazma yarışmasına okulumuzu temsilen katılmaya hak kazanmıştır.

2- Divanü Lügati't-Turk ve Kaşgarlı Mahmut ile ilgili okul panosu hazırlanmış öğrencilerimize Divanü Lügati't-Türk tanıtılmıştır.

3- Divanü Lügati't-Türk'te yer alan akrabalık bildiren kelimeler , Türk dünyası haritası, 12 hayvanlı Türk takvimi ve atasözlerimizin yer aldığı okul panosu düzenlenmiştir ve bu sayede Türk edebiyatinin ilk sözlüğü, ilk dil bilgisi kitabımız ve milli kültürümüzün taşıyıcısı Divanü Lügati't-Türk öğrencilerimize tanıtılmıştır.

4- Sınıflarda Divanü Lügati't-Türk' te geçen atasözlerimiz öğrencilere sorulmuş ve "anlamını bul" etkinliği yapılmıştır.

20-02-202420-02-202420-02-202420-02-2024

ŞUBAT AYI ETKİNLİKLERİMİZ

1- "Deyimler ve Atasözleri Okumaları " etkinliği kapsamında okulumuzda deyim ve atasözlerinin anlatıldığı maket ve resim sergisi düzenlenmiştir.

2- Sınıflarda "drama ile atasözü ve deyim anlatma" etkinliği yapılmıştır.

21-02-202421-02-202421-02-202421-02-202421-02-2024

MART AYI ETKİNLİKLERİMİZ

1- Kutadgu Bilig Okumaları etkinliği kapsamında sınıflarda Kutadgu Bilig hakkında öğrencilerimize bilgi verildi, Kutadgu Bilig' in Türk edebiyatindaki önemi vurgulandı. Kutadgu Bilig' de yer alan nasihatler öğrenciler tarafından araştırılıp arkadaşlarıyla paylaşma etkinliği düzenlendi.

2- Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında gerçekleştirilen Safahat Şiirlerindeki En İyi Afiş Yarışması na 9B sınıfı öğrencilerinden Zeynep Nida Karacalar'ın eseri 1. seçilerek okulumuzu temsilen il genelinde düzenlenen yarışmaya gönderilmiştir.

15-04-202415-04-2024